FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Cronologie
Ultimele 5 articole:
Linkuri utile:
Istoria Islamului in China

In numele lui Allah cel Milostiv, Indurator

Astazi m-am gandit sa alcatuiesc o sinteza a istoriei Islamului in China. Din aceiasi serie va urma: Spania musulmana( 711- 1492), Imperiul Abbasid (750 -1258),Imperiul Otoman (1301- 1922), Islamul in Marea Britanie (1500- prezent).

Islamul este încă recunoscut oficial ca religie în China de astazi .Musulmanii din China au reuÅŸit dea lungul timpului să îÅŸi exercite credinÅ£a in propria tara, uneori împotriva unor mari impedimente.

Origini 
Se crede că Islamul a fost adoptat în China în timpul califat lui Uthman Ibn Affan, cel de-al treilea calif al islamului.

Califul a trimis o solie în China în 29 AH (650 CE, optsprezece ani de la moartea Profetul Muhammad (pacea fie asupra lui).

Delegaţia a fost condusă de Sa'ad Ibn Waqqas un unchi matern al profetului. Sa'ad Ibn Waaqas l- a invitat pe imparatul chinez (Yung-Wei) la Islam.

Pentru a arata marea admiraÅ£ie pentru islam, imparatul a ordonat înfiinÅ£area in China a primei moschei. Magnifica Moschee denumita "Canton" se gaseste si în ziua de azi după paisprezece secole, fiind folosita ca "moschee muzeu".

În documentele arabe există putine înregistrări de la evenimentul adoptarii Islamului in China, dar există scurte menÅ£iuni cu privire la dinastia Tang. Construirea moscheii Canton in China este considerat evenimentul care marcheaza naÅŸterea Islamului în China.

Comerţul
Mulţi musulmani au calatorit in China pentru comerţ, avand un mare impact economic, cultural, religios si nu numai. Musulmanii practic au dominat importul / exportul in China in timpul dinastiei Sung (960-1279).

Un numar foarte mare de musulmani au ramas in China fiind pe deplin integrati în societatea chineză.

Un exemplu interesant de această sinteză a fost procesul prin care noi musulmani si-au schimbat numele lor.

Mulţi musulmani s-au căsătorit cu femei chineze Han şi pur şi simplu au luat numele de la sotie. Altii au luat nume de familie chinezesti precum Mo, Mai, şi Mu, considerat echivalentul numelor Muhammad, Mustafa şi Masoud.

Unii musulmani, care nu au putut găsi un nume similar cu numele chinez, şi-au adoptat caractere chinezesti pentru a exprima numere arabe - Ha pentru Hasan, Hu pentru Hussain şi Sa'I pentru Said şi aşa mai departe.

În plus, in afara de nume, si obiceiurile alimentare si cele de vestimentatie au suferit modificari.
În timp, musulmanii au început să vorbesc dialecte locale pentru a citi în chineză.

Ostilitate
Odata cu aparitia dinastiei Ch'ing (1644-1911) relaţiile dintre musulmani şi chinezi au devenit dificile.

Dinastia Ch'ing era o minoritate în China. De aceea, au aplicat tactica de a pastra in conflict unul cu celalalt pe membrii dinastiei Hans, tibetanie, mongolii si musulmanii.

Dinastia Ch'ing a dus războaie împotriva musulmanilor, musulmanii suferind mai multe pierderi.

Secolul XX 
Influenta Dinastiei Ch'inga a scăzut în 1911, ÅŸi Republica China a fost stabilită de către Duminica Yat Sen, care imediat a proclamat că Å£ara a aparÅ£inut în mod egal popoarelor lui Han, Hui (musulmani), Meng (mongol), precum ÅŸi Tsang (Tibetan) . Aceasta a condus la unele îmbunătăţiri în relaÅ£iile dintre aceste popoare.

Era comunista 
Republica populara chineza a fost infiintata in anul 1949. Odata cu aceasta,au avut loc mari schimbari in societatea chineza care au culminat în revoluÅ£ie culturală.

În timpul RevoluÅ£iei Culturale, Guvernul a încercat să se diminueze populatia musulmană din provincia Xinjiang prin plasarea maselor Han Chinese , înlocuirea liderilor musulmani.

În 1978, guvernul chinez a liberalizat politicile sale faţă de Islam si musulmani. Noua legislaÅ£ie a dat tuturor minorităţilor libertatea de a folosi propria lor limba, sa îÅŸi dezvolte propria cultură ÅŸi educaÅ£ie ÅŸi sa isi exercite practicile lor religioase.

China astazi
Sub conducerea actuală a Chinei, Islamul trece printr-o modestă renaÅŸtere.Există acum multe moschei in China. A existat un avânt în exprimarea islamica ÅŸi au aparut multe organizatii cu scopul de a coordona activităţile inter-etnice în rândul musulmanilor.

În cele mai multe provincii din China, musulmanie beneficiaza de o considerabilă libertăte religioasa, cu toate acestea, în rpovincii precum Xinjiang, unele activităţi sunt inca restricÅ£ionate.

In China se duce o luptă din ce în ce mai accentuata impotriva membrilor din minoritatea Uighură minoritare, o populatie turica, cu o limbă proprie ÅŸi o cultura islamică distincta. Separatistii din Uighar vor sa re-instituie -de statul din Estul Turkistanului din anii 1920.

Chinienezii consideră că acesti separatisti sunt sprijiniti de grupari de fundamentalisti islamici din Afganistan si din alte republici din Asia Centrala.

China se teme de influenÅ£a gruparilor islamiste radicale de gândire în filtrare din

In 2001 un raport desfasurat de către organizaÅ£iile pentru drepturile omului susÅ£inea că în unele părÅ£i din Xinjiang existau inca restricÅ£ii :
- de control al moscheilor;
- de control in numirea imamilor;
-moscheile trebuiau să înregistreze numele celor care participau la
Scoala de copii şi studenţi;in cazul freceventarii crescute a moscheii puteau fi expulzaţi;

Musulmanii din China raman impartiti in 10 grupuri etnice. Musulmanilor centrul traditional al Chinei sunt numiti Hui iar vecinii lor Han.

In aprilie 2001, Guvernul a instituit o asociatie islamica chineza, care a fost descrisă ca avand scopul de a "contribui la răspândirea din Coranului in China ÅŸi de a se opune extremismului religios".

Conform China Daily, asociatia este condusa de 17 lideri religiosi, care sunt însărcinati cu adopatrea "unei interpretari corecte ÅŸi autorizata" a unor chestiuni islamice si de Canon.

Câteva exemple de libertate religioasa acordate musulmanilor din China sunt:

În zonele în care musulmanii sunt o majoritate,creÅŸterea porcilor nu este permisa, din respect pentru musulmani.
Comunităţile musulmane au cimitire separate .
Angajatii musulmani beneficiaza de zile libere in cadrul sărbătorilor religioase.
Chinezii musulmani au permisiunea de a face Hajj la Mecca, ÅŸi mai mult de 60000 de musulmani au făcut acest lucru în ultimii ani.
Statisticile sunt greu de găsit, ÅŸi a numărului de musulmani din China de azi este undeva între 40 ÅŸi 100 de milioane.

 


Autor: Mariyah

Sursa: istoria-islamului.blogspot.com