FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Cronologie
Ultimele 5 articole:
Linkuri utile:
Khalid ibn al-Walid

KHALID IBN AL-WALID (radiy-Allahu ‘anhu): „Sabia lui Allah” (d. 21 A.H.)

S-a relatat ca profetul Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a spus, „Acela dintre voi care a fost mai bun in perioada preislamica (a ignorantei), daca acum va intelege religia islamica, va ramane tot deasupra voastra.”Aceste cuvinte pline de intelepciune ale profetului Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) se oglindesc cu desavarsire in cazul eroului nostru de astazi, Khalid ibn Al-Walid. Si spunem aceasta pentru ca tocmai Khalid ibn Al-Walid este cel care a jucat cel mai important rol in infrangerea armatei musulmane la Uhud, lucru petrecut inaintea convertirii sale la Islam. Dupa ce a imbratisat Credinta, acelasi Khalid ibn Al-Walid a demonstrat ca este campion in multe batalii decisive ale Islamului, dintre acestea putand enumera batalia impotriva lui Musaylima impostorul ori cea de la Yarmuk, Siria, dusa impotriva armatei Imperiului Roman. Adevarul este ca istoricul va descoperi cum Khalid ibn Al-Walid a fost un strateg militar si comandant de osti pe care numai cateva personalitati il pot egala in intreaga istorie, un barbat care a intors soarta multor batalii, transformandu-le din infrangeri sau semi-esecuri in victorii de rasunet, asa cum vom vedea in cele cateva exemple care vor urma.

Prima confruntare in care eroul nostru si-a scos in relief geniul sau a fost batalia de la Uhud, unde el (politeist fiind la acea data) a demonstrat ca poate fi cel mai rau lucru pentru primii musulmani. Aceasta lupta a fost initiata de catre mekkanii politeisti dornici de razbunare dupa infrangerea de la Badr unde peste o mie dintre ei au fost batuti de o mica oaste musulmana care trecea cu putin de trei sute de luptatori.

La Uhud, profetul Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a postat o echipa de arcasi pe un mic deal din apropiere, a carei principala sarcina era aceea de a asigura spatele armatei musulmane. Aceasta a primit ordine stricte de a nu parasi pozitia pe care se afla, indiferent de cum decurgeau ostilitatile. In ciuda acestor instructiuni ferme, atunci cand deznodamantul bataliei curgea catre o victorie a musulmanilor, arcasii au uitat de ordinele comandantului lor si au parasit pozitiile. Intrun asemenea moment, geniul militar al lui Khalid ibn Al-Walid l-a inspirat sa ia cu el un pluton de luptatori, inconjurand dealul si creand o bresa in spatele frontului, prin care a atacat armata musulmana pe unde se astepta cel mai putin; de acum incolo, pierderile in randul musulmanilor au crescut considerabil. Insusi Profetul (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a fost ranit, iar unchiul sau Hamza – ucis, impreuna cu multi alti companioni de seama ai Profetului (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam).

Intro buna zi al celui de-al optulea an dupa Hijra, Khalid ibn Al-Walid statea si cugeta la aceasta noua religie. Atunci, si-a spus ca pentru sine, „Mesajul se raspandeste rapid, acest barbat fiind cu siguranta un Mesager. Atunci, ce mai astept ? Oare cat pot sa mai aman convertirea mea la Islam ?” Si-a dorit ca un companion sa-l insoteasca pana la Medina, timp in care a intalnit alte doua persoane care aveau aceleasi ganduri. Dupa ce a ajuns si si-a anuntat acceptarea Credintei, primul lucru pe care l-a cerut Profetului (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a fost acela ca el sa se roage ca Allah Preainaltul sa-l ierte pentru agresiunea impotriva Islamului si a musulmanilor pe care a sustinut-o pana atunci. Profetul i-a raspuns ca imbratisarea Islamului presupune ca toate pacatele sale din trecut au fost iertate de catre Allah Preainaltul. In ciuda acestei asigurari si la insistentele acompaniate de regrele sincere ale lui Khalid, Profetul (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) s-a rugat ca el sa fie iertat de toate actiunile duse impotriva Islamului si musulmanilor pana atunci.

Odata alaturandu-se multimii de credinciosi, Khalid a descoperit o cauza nobila pentru care sa lupte, iar musulmanii au dobandit un adevarat geniu militar care a fost atat un strateg extraordinar, cat si un aprig luptator si comandant de osti. Si prima lupta in care Khalid i-a condus pe musulmani catre victorie a fost prima ciocnire cu armata bizantina la Mu’ta, regiune situata la hotarele nordice ale Peninsulei Arabe. Din cauza caracterului periculos al bataliei, profetul Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a numit trei comandanti care sa conduca unul dupa celalalt. Motivul trimiterii acestor luptatori a fost determinat de faptul ca Imperiul Bizantin ucisese deja in regiunea siriana cativa misionari musulmani, precum si convertiti la Islam; astfel, dovedindu-si ostilitatea nu numai impotriva Credintei, ci, mai rau, atentand la principiul libertatii religioase, lucru pe care Islamul il considera a fi cea mai solida cauza pentru care un credincios ar trebui sa isi antreneze energiile. Armata bizantina s-a dovedit a fi disproportionat de mare sub aspectul numeric, raportata la numarul redus de musulmani. Si cu toate acestea, musulmanii nu au sovait nicio clipa in a se angrena in batalie (fiecare nutrind speranta gasirii unei cai catre Paradis si satisfacerea placerii lui Allah prin martiriu).

Toti cei trei comandanti au fost ucisi si steagul era foarte aproape sa cada pe pamant, cand Thabit ibn Al-Arqam s-a grabit sa-l salveze; astfel, i l-a inmanat lui Khalid ibn Al-Walid, spunandu-i ca el era mai instruit in materie militara. La inceput Khalid a refuzat, simtind ca Thabit era mai vrednic de a conduce armata datorita, in primul rand, varstei si serviciile aduse Islamului. In cele din urma, insa, la insistentele lui Thabit si la consensul unanim al luptatorilor, a acceptat. Am mentionat ca batalia era de departe in dezavantajul musulmanilor, atat din cauza numarului impresionant al bizantinilor, cat si mortii celor trei comandanti numiti de catre Profet (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam). Singura cale pentru a salva cat de cat acea zi insemna retragerea, lucru aproape imposibil, din moment ce armata musulmana fusese incercuita. Si acum putem urmari din nou cum geniul lui Khalid ibn Al-Walid a iesit la lumina. In ciuda situatiei extrem de dificile, a regrupat flancurile din dreapta si stanga, inaintand cu o divizie din spatele frontului, manevra al carei scop era de a raspandi groaza in inimile necredinciosilor, creand senzatia sosirii unor noi forte de intarire. Punand in aplicare acest plan inteligent, dublat de curajul in lupta, Khalid a reusit sa creeze o bresa in liniile inamice, prin care armata musulmana a iesit teafara din incercuire. Putem citi in Sahihul lui Al-Bukhari cum eroul nostru a utilizat in aceasta batalie nu mai putin de sapte sabii, toate fiind distruse.In timpul acesta, Profetul (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) se afla in Medina si statea de vorba cu companionii sai, cand a primit revelatia despre cele intamplate pe campul de lupta, informandu-i despre disparitia celor trei comandanti. „Apoi”, a continuat, „o sabie a lui Allah a strans drapelul si a salvat aceasta zi.” Prin aceasta relatare, eroul nostru Khalid ibn Al-Walid a primit titlul de Sayf-ul-llah, ’Sabia lui Allah.’

Dupa ce profetul Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a murit, Abu Bakr (radiy-Allahu ’anhu) a fost ales drept succesor. Si prima criza majora cu care s-a confruntat a fost cea provocata de masa apostatilor din Peninsula. Si cand spunem acest lucru nu ne referim la persoane care si-au renegat Credinta, ci la faptul ca o parte importanta a lor au refuzat sa plateasca Zakat. Insa, pentru Abu Bakr ceea ce se intampla echivala cu indepartarea de Credinta, din moment ce Zakat-ul reprezinta unul dintre stalpii Islamului. In plus, au inceput sa apara impostori care si-au autoproclamat profetia, asa cum este Musaylima. Toate acestea au complicat si mai mult lucrurile, comunitatea musulmana aflandu-se in pericolul destramarii, numai un plan rapid si decisiv din partea califului putand sa restabileasca ordinea. Prin urmare, Abu Bakr (radiy-Allahu ’anhu) a organizat o armata pe care a dorit sa o conduca el insusi, numai insistentele liderilor comunitatii determinandu-l sa ramana in capitala, la Medina. A impartit armata in unsprezece divizii, fiecareia numindu-i cate un comandant. La comanda uneia dintre aceste divizii s-a aflat eroul nostru Khalid ibn Al-Walid, cel care a castigat toate luptele in care a fost angrenat. Dintre toate acestea, insa, de departe cea mai dificila a fost aceea dusa impotriva lui Musaylima, impostorul si mincinosul, cel care pusese bazele celei mai mari armate a apostatilor. In debutul sau o mare parte a musulmanilor fusesera omorati. Observand acest lucru, Khalid s-a deplasat in varful unui deal din apropiere pentru a analiza situatia, descoperind punctele nevralgice ale inamicilor. A profitat de acest moment pentru a-si reorganiza armata, batalia incingandu-se si Musaylima fiind ucis. Odata cu moartea sa, Khalid a pus capat amenintarii apostaziei din Peninsula Araba.

Acesta urma sa fie, insa, numai inceputul multiplelor ordine cu care Abu-Bakr (radiy-Allahu ’anhu) urma sa-l insarcineze pe eroul nostru, ordine indeplinite cu succes. Din propria experienta, dublata de capacitatea de prevedere, Abu Bark (radiy-Allahu ’anhu) stia prea bine ca la granitele Peninsulei se simtea rasuflarea celor doua mari imperii care trebuiau supuse. Si nu era nimeni mai potrivit pentru acest lucru decat eroul nostru. Abu Bakr (radiy-Allahu ’anhu) i-a ordonat sa marsaluiasca inspre Irak (la acea data parte a Imperiului Persan), regiune pe care a eliberat-o. In ceea ce priveste Imperiul Roman, Abu Bakr a trimis mai multe armate aflate sub comanda unor companioni de seama ai Profetului (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam), precum Abu Ubaidahh ibn Al-Jarrah si ’Amr ibn Al-’As. In replica, Imperiul Roman a pregatit o uriasa armata. Raspunsul califului, insa, nu s-a lasat asteptat, ordonandu-i lui Khalid ibn Al-Walid sa se deplaseze in Siria pentru aceasta confruntare.

Folosindu-si inteligenta si experienta, Khalid a inteles ca acesti doi comandanti s-ar putea sa nu fie de acord cu decizia califului, propunand ca impreuna cu ceilalti sa exercite actul de comanda prin rotatie. Si dupa o analiza minutioasa a situatiei si a potentialului inamic, a conceput planul de lupta. Din moment ce armata musulmana era depasita numeric, in plus romanii beneficiind de o asigurare logistica superioara, dar si de o experienta mai vasta, lui Khalid i-a fost teama ca nu cumva unii dintre soldati sa dezerteze, realitate care ar fi scazut abrupt moralul celorlalti. Astfel, a dat ordin ca si femeile musulmane sa se inarmeze si sa astepte in spatele frontului, avand sarcina de a ucide pe oricine ar fi indraznit sa fuga din lupta, lucru considerat in Islam drept tradare si un pacat major. Inclestarea care a urmat s-a dovedit extrema, insa bazandu-se pe siguranta oferita de credinta fara de margini si pe setea de martiriu, musulmanii au luptat fara frica, ajungandu-se in situatia aproape incredibila ca impreuna cu o companie de numai 100 de luptatori, Khalid sa faca fata unei divizii de cateva mii de soldati romani.

Geniul sau a fascinat pana chiar si mai multi comandanti romani, intro scurta perioada de acalmie determinandu-l pe unul dintre ei sa strige dupa Khalid. Cand si-au incrucisat privirile, l-a intrebat, „Khalid, spune-mi adevarul. Este adevarat ca Atotputernicul i-a trimis Profetului Sau, pe pamant, o sabie rupta chiar din  Paradis, iar el ti-a daruit-o tie, astfel incat nimeni nu poate sa-i faca fata ?” Khalid ar fi putut sa profite de ocazie pentru a baga groaza in sufletele dusmanilor sai, dar a preferat sa spuna adevarul, astfel, „Nu.” Apoi a explicat cum de s-a ajuns sa fie numit Sabia lui Allah. Comandanul roman a continuat, „Si ce urmariti ?” Khalid i-a raspuns, „Noi dorim sa adoram un Singur Dumnezeu.” Romanul a mai intrebat, „Si daca cineva se va converti astazi se va bucura de aceeasi atentie din partea lui Allah ?” La aceasta nedumerire Khalid a spus, „Da, chiar si mai mult decat atat.” „Cum vine asta ?” – a ridicat din sprancene romanul, „cand tu ai imbratisat Credinta inaintea lui ?” Khalid i-a raspuns din nou, „Noi toti am trait in timpul vietii lui Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam), asistand la semnele si minunile sale. In acest context este foarte usor pentru cineva sa accepte Islamul si sa creada in Mesagerul lui. Dar in ceea ce ii priveste pe ceilalti, ei nici nu l-au vazut si nici nu l-au auzit pe Profet si cu toate acestea cred in el. Acesta este motivul pentru care rasplata din partea lui Allah Preainaltul va fi mai mare daca respectiva persoana este sincera. Cu prima ocazie, comandantul roman a mers la Khalid si l-a rugat sa-l invete despre Islam. Astfel, a imbratisat credinta si a luptat impreuna cu armata musulmana pana cand a murit ca un martir pe Calea lui Allah.

Firea eroica a lui Khalid este evidentiata sub un alt aspect in renumita batalie a sa de la Yarmuk, in toiul careia a primit o depasa prin care i se aducea la cunostinta ca Abu Bakr (radiy-Allahu ’anhu) a murit, primind instructiuni din partea noului calif prin care i se cerea resubordonarea fata de Abu ’Ubaida. Insa, pentru a evita raspandirea confuziei in randurile armatei, Khalid a tinut totul secret pana cand si-a apropiat victoria. La final a mers la Abu ’Ubaida, pentru a-si declara supunerea. Astfel, pentru Khalid nu insemna nicio diferenta intre exercitarea actului de comanda sau executarea lui ca ostean, atat timp cat se lupta de dragul lui Allah Preainaltul.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman