FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Cronologie
Ultimele 5 articole:
Linkuri utile:
Talha ibn Ubaidullah

TALHA IBN ’UBAIDULLAH (radiy-Allahu ‘anhu): Intruchiparea generozitatii si a bunatatii (d. 37 A.H.)

Eroul nostru Talha ibn ’Ubaidullah (radiy-Allahu ’anhu) a fost un prosper om de afaceri care a vazut multe locuri in peregrinarile sale. Odata, in timpul unei astfel de calatorii intreprinse la marginile Arabiei, mai precis in Busra, important centru comercial, a intalnit un calugar crestin. Calugarul i-a vorbit despre faptul ca a sosit timpul, asa cum scrie in Scriptura, ca un ultim Profet (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) sa apara in desertul arab. Fara doar si poate, pentru Talha, eroul nostru, cele auzite erau interesante, insa atunci nu si-a dat seama ca destinul sau va fi influentat tocmai de acest eveniment. Astfel, dupa cativa ani, a revenit in Mekka, orasul sau natal si abia atunci a inceput sa realizeze ce-i spusese calugarul in Busra, intalnind un climat dominat de un freamat aparte si discutii interminabile. Incepand sa intrebe in dreapta si in stanga, a aflat ca un barbat numit Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a inceput sa propovaduiasca Islamul, ceea ce insemna o grea lovitura data deopotriva falsilor zei adorati de catre politeisti, practicilor lor nedrepte, sclaviei si normelor imorale. Desigur, acest aer curat nu era pe placul mai-marilor din Mekka, mai ales dupa ce Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a sustinut ca toti oamenii sunt egali, indiferent daca in aceasta lume sunt bogati sau niste sclavi saraci.

Este adevarat, eroul nostru a fost un om avut, o persoana importanta, in acelasi timp, insa – unul pentru care intelepciunea si adevarul contau mai mult decat orice altceva. Cand a auzit ca Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) era cel care predica, iar Abu Bakr cel mai apropiat prieten al sau, si-a spus in sinea sa, „Acesti doi barbati niciodata nu s-ar putea asocia in ceva rau sau fals.” Si asta deoarece Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) a trait nu mai putin de 40 de ani printre mekkani, timp in care niciunul dintre ei nu a observat ceva care sa-i dezonoreze neamul si caracterul, determinandu-i sa-l numeasca la unison Al-Amin, ’Cel demn de incredere’. Talha si-a dat seama ca un om de un asemenea calibru niciodata nu ar fi putut sa fie un impostor, un fals profet al lui Allah Preainaltul. Cu alte cuvinte, bazandu-se pe o analiza obiectiva, logica, Talha a fost convins de adevarul Islamului. Si i-a cerut prietenului sau, Abu Bakr sa-l duca la profetul Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam) pentru a-si declara respingerea idolatriei, credinta in Unicitatea lui Allah si acceptarea profetiei lui Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam). Prin gestul pe care l-a facut, eroul nostru Talha ibn ’Ubaidullah a fost printre primii care s-au convertit la Islam. Cu toate ca era un om bogat si se bucura de o pozitie privilegiata in societate, politeistii mekkani au numit cativa oameni care sa-l hartuiasca din cauza noilor sale convingeri. Mai tarziu, cand musulmanii au primit permisiunea sa emigreze la Medina, Talha si-a parasit locuinta pentru Yathrib (sau Medina, cum a fost numita mai tarziu).

O trasatura specifica a personalitatii eroului nostru a fost generozitatea sa care nu cunostea limite si care l-a determinat pe Profetul insusi sa-i spuna „Talha marinimosul, darnicul” si „Talha generosul”. El mergea pana acolo, incat se spune ca, datorita darniciei de care dadea dovada, de mai multe ori ajungea sa puna capul pe perna fara a mai avea macar ceva pus deoparte si pentru el insusi. In orice caz, dovedindu-se a fi un prosper om de afaceri curate, el obtinea atat de mult profit incat era ceva obisnuit sa-si intretina toate rudele si prietenii, oferindu-le nu doar anumite sume, ci mergand pana acolo incat le achita datoriile si le ajuta sa se casatoreasca. Si tot referitor la generozitatea sa, sotia sa ne povesteste cum intro zi l-a gasit pe Talha negru de suparare. Si cand l-a intrebat care este motivul supararii sale, acesta i-a spus ca bogatia care ii inconjoara. Atunci, l-a intrebat, „De ce nu incerci sa scapi de ea ?”, ceea ce Talha a si facut. A inceput sa ofere tot ce i-a picat in mana, astfel incat miezul noptii l-a surprins fara nimic, indepartand pana atunci tot ce avea si reusind sa aiba un somn linistit.

Dar Talha nu s-a dovedit marinimos numai in ceea ce priveste averea sa, ci si cu sine insusi, lucru cu mult mai important, fericit oferindu-se noii sale credinte. Un exemplu graitor este cel al eroismului de care a dat dovada in batalia de la Uhud, cea in care unchiul Profetului (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam), Hamza, a fost ucis, iar Profetul insusi – ranit, pierzandu-si si cativa dinti. Imediat ce a vazut scena, eroul nostru si-a croit cu salbaticie drum printre inamici pentru a ajunge in apropierea profetului Muhammed (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam), aflat intro situatie critica. Odata ajuns, cu mana stanga l-a sustinut pe Profet (salla-Llaahu ’alayhi wa-sallam), iar cu dreapta a luptat tinand strans sabia de maner. Abu Bakr (radiy-Allahu ’anhu) a relatat ca in acea zi cenusie a observat pe trupul eroului nostru mai mult de saptezeci de taieturi.

Adevaratul caracter al unui om se poate observa atunci cand este pus in situatia de a corecta o decizie gresita, facuta public. Insa, eroul nostru a trecut cu succes si acest test. Totul s-a intamplat chiar inaintea martirajului sau de langa Irak. Tocmai se alaturase armatei sosite in Kufa pentru a lupta impotriva celei conduse de catre califul ’Ali ibn Abi Talib (radiy-Allahu ’anhu), mobilul fiind razbunarea uciderii lui ’Uthman ibn ’Affan (radiy-Allahu ’anhu). Dintr-un motiv sau altul, printre cei care s-au alaturat armatei lui ’Ali (radiy-Allahu ’anhu) se gaseau si unii dintre ucigasii califului ’Uthman (radiy-Allahu ’anhu). Cand ’Ali ibn Abi Talib a discutat cu eroul nostru si cu prietenul sau Az-Zubair ibn Al-Awwam, Talha si-a dat insa seama de greseala si, dand dovada de mult curaj, a parasit campul de lupta. Din acest motiv, insa, putin mai tarziu a fost asasinat, alaturandu-se procesiunii martirilor pe Calea Adevarului.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman