FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Cronologie
Ultimele 5 articole:
Linkuri utile:
Abu Dawud

Imamul Abu Dawud (Allah fie mulÅ£umit de el!): 202 d.Hijri - 275 d.Hijri (817 d.Hr. – 888 d.Hr.)

Numele său complet era Abu Dawud Sulaiman ibn Ash`ath Ibn Ishaq ibn Bashir ibn Shaddad Ibn` Ibn Umar `Al-Imran Azdi Sajastani.

Imamul Abu Dawud s-a născut în Sajistan, un oraÅŸ celebru în Khurasan în anul 202 AH. El a aparÅ£inut tribului arab Azd. Chiar dacă el a fost născut în Sajistan, cea mai mare parte a vieÅ£ii sale ÅŸi-a petrecut-o la Basra; oras care a fost sediul de învăţare islamic în timpul vietii sale. Imamul Abu Dawud, de asemenea, a călătorit pentru colectarea hadithurilor. De multe ori a vizitat Bagdadul. De asemenea, el a mers la Hijaz, Egipt, Al-Jazirah, Nishapur, Siria ÅŸi Isfahan.

El a fost binecuvântat cu o minte de excepÅ£ie. Imamul Abu Dawud a trebuit să citeasca o carte doar o singură dată pentru a memora tot conÅ£inutul său. El a fost bine versat în critica de hadith ÅŸi un expert în distincÅ£ia dintre hadithurile autentice ÅŸi cele slabe ÅŸi cu defecte.

Doar patru persoane au câÅŸtigat renumele lor pentru critica de hadith. Acestea sunt: Imamul Bukhari, Imamul Muslim, Imamul Abu Dawud ÅŸi Imamul Nasa'i. Imamul Abu Dawud a trăit în epoca în care lumea musulmană a fost plină de cercetători eminenÅ£i. El a memorat atât de multe Hadithuri încât a fost considerat de mulÅ£i ca fiind Imam al-muhaddithin din timpul său.

Pe lângă expertiza sa în Hadith, el a fost, de asemenea, un mare jurist. Acesta a avut cunoaÅŸtere deosebită pentru fiqh ÅŸi ijtihad. El a fost un om religios, a dus o viaţă pioasă ÅŸi ascetică. Imamul Abu Dawud a dedicat cea mai mare parte din timpul său devotamentului ÅŸi pomenirii lui Allah. S-a Å£inut întotdeauna departe de oameni de rang, de compania sultanilor ÅŸi a curtenilor.

S-a spus că Abu Dawud obiÅŸnuia să poarte o mânecă largă ÅŸi una îngustă. Când a fost întrebat despre această ciudăţenie, a răspuns că mâneca largă o foloseÅŸte pentru a stoca notele de hadith, iar pentru cealaltă mânecă, considera că e o extravaganÅ£a să o lărgească inutil.

Nu este clar la care ÅŸcoală de gândire îi aparÅ£inea. Unii cercetători spun că a fost un jurist Hanbali, alÅ£ii considerau că a fost un jurist Shafi'i.

Imamul Abu Dawud a auzit 300 de hadithuri de la persoane care au fost profesorii săi. Unii au fost: Imamul Ahmad Ibn Hanbal, Ishaq ibn Rahawaiy, Abu Thaur, Yahya ibn Ma'in. Imamul Ahmad ibn Hanbal a povestit, de asemenea, un hadith de la el. Printre elevii Imamului Abu Dawud sunt mari personalitaţi cum ar fi: Ibn Arabi, Abu `Isa Al-Tirmidhi şi Abu` Abdur-Rahman An Nasa'i. Ei au fost transmiţători ai operei sale celebre "Sunan Abu Dawud". Imamul Muslim a fost, de asemenea, unul dintre elevii săi.

Lucrările Imamului Abu Dawud sunt:

  1. Qadar Kitab Al Radd Ala 'Ahl Al
  2. Kitab Al Masa'il
  3. Musnad Malik
  4. Kitab Al Marasil
  5. Sunan Abu Dawud

Cea mai faimoasă din operele sale este Sunan Abu Dawud. Aceasta conÅ£ine 4800 de hadisuri extrase dintr-o colecÅ£ie de 500.000 de hadithuri. A terminat compilarea lor la Bagdad in anul 241 AH ÅŸi a prezentat-o celui mai drag dintre profesorii care i-a avut, Imamul Ahmad Ibn Hanbal, care a fost încântat de această colecÅ£ie.

Sunan Abu Dawud este o importantă colecţie de hadithuri. Dintre cele şase cărţi autentice de hadith, cei mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă i-au atribuit acestei cărţi poziţia a treia, după cele două colecţii de hadisuri binecunoscute (Sahih Bukhari şi Sahih Muslim).

Referitor la Sunan Abu Dawud, diverÅŸi savanÅ£ii în hadisuri au menÅ£ionat:

Al-Khattabi a spus:

Sunan Abu Dawud este o carte excelentă. Nu a fost produsă, până în prezent, nici o lucrare paralelă, în domeniul ÅŸtiinÅ£elor religioase. Ea a câÅŸtigat popularitate în rândul oamenilor ÅŸi are o poziÅ£ie decisivă între diferitele clase de savanÅ£i ÅŸi de juriÅŸti. Toate au beneficiat în mod egal de la ea. PopulaÅ£ia din Irak, Eygpt, Maghrib ÅŸi majoritatea ţărilor depindeau de aceasta.

Ibn al-Jawzi a spus:

Abu Dawud a fost un eminent medic de hadithuri ÅŸi un savant remarcabil. Nimeni nu a realizat o carte ca Sunan a sa.

Ibn Kathir a remarcat:

Sunan Abu Dawud este considerata a fi o lucrare celebră şi populara printre cărturari.

Imamul Abu Dawud însuÅŸi a declarat:

Din această carte a mea patru (4) hadisuri sunt suficiente pentru o persoană inteligentă ÅŸi patrunzatoare . Acestea sunt:  

  1. Faptele sunt de a fi judecate numai dupa intenţii.
  2. Un bun credincios în islam va ocoli sau va ignora ceea ce nu îl priveÅŸte.
  3. Niciunul nu poate fi un adevărat credincios, numai daca va iubi pentru fratele său ceea ce iubeşte şi pentru sine.
  4. Permisele sunt clare ÅŸi interzisele sunt clare, iar ceea ce se află între ele sunt îndoielnice. Oricine se abÅ£ine de la chestiunile îndoielnice ÅŸi-a salvat religia.

  

TradiÅ£iile compilate în Sunan Abu Dawud au fost, în general, urmate de companioni, succesori ÅŸi urmaÅŸii lor. Este o sursă de bază cu privire la punctele de opinii juridice deÅ£inute de Imamul Malik, Sufyan Al-Thawri ÅŸi Al-Awza'i. Aceasta serveÅŸte ca un arbitru pentru dezacordul dintre juriÅŸti

Imamul Abu Dawud a murit la data de 16 Shawwal 275 AH, la vârsta de 72 de ani.

Allah să fie mulţumit de el!

 


Sursa: Forumul Islamul Azi

Autor: Dana Mustapha

Modificări: Khalid