FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Cronologie
Ultimele 5 articole:
Linkuri utile:
Ata ibn Rabah

'Ata' ibn Rabah (d. 104 A.H.): Sclavul care a devenit profesorul regilor.

Trasatura specifica tuturor eroilor musulmani a fost efortul acestora de a-si concentra eforturile in directia unui scop unic : placerea lui Allah Preainaltul. Indiferent ca ne referim la campul de lupta sau la moschee, la curtile domnesti sau la piata, caracterul acestor eroi nu a suferit niciodata.

Eroul nostru a fost o personalitate eminenta a celei de-a doua generatii de musulmani, intalnind sau insotind multi companioni ai Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !). Odata 'Ata' ibn Rabah se afla in Damasc chiar la usa califului umayyad Hisham ibn 'Abdul Malik. Exista un obicei raspandit ca oricine dorea ceva (bani, cadouri alese, ajutor sau altceva) pentru sine sa mearga la calif. Dar nu era si cazul eroului nostru. Sa luam aminte la cele discutate intre el si calif.

Califul:Ce putem sa facem pentru tine, Abu Muhammed?

'Ata:Distribuie cadourile anuale care sunt alocate locuitorilor Mekkai si Medinei, oaspetilor lui Allah (pelerinilor) si vecinilor Mesagerului.

Califul:O vom face. (Intorcandu-se catre secretar) Scrie un decret in aceasta privinta. Ce altceva, Abu Muhammed ?

'Ata:Locuitorii Hijazului si Najdului sunt sufletul arabilor si conducatori ai Islamului. Iti cer sa le inapoiezi surplusul provenind din dania lor.

Califul:Bine. Altceva ?

'Ata:Da, conducator al dreptcredinciosilor, soldatii de la frontierele pamanturilor musulmane stau acolo fata in fata cu dusmanii tai, luptandu-se cu oricine incearca sa atace pamantul Islamului sau sa-i raneasca pe musulmani. Acesti oameni merita salarii mari si rezerve care sa le fie trimise. Pentru ca daca ei pier, frontierele noastre nu mai exista.

Califul:Asa este. (Adresandu-se secretarului) Scrie un decret in acest sens. Ce altceva pot sa mai fac pentru tine ?

'Ata:Ahl-udh-Dhimmah (nemusulmanii care traiesc in statul islamic si care, in schimbul achitarii unei taxe se bucura de protectie si siguranta) nu ar trebui solicitati sa faca lucruri peste masura lor. Pentru ca taxa pe care ti-o platesc este o pavaza impotriva dusmanilor statului. Secretarului i s-a poruncit sa scrie un decret cu acest efect.

Califul:Altceva, Abu Muhammed ?

'Ata:Teme-te de Allah. Adu-ti aminte ca te-ai nascut singur, ca vei muri singur, vei fi inviat singur in Ziua de Apoi si ca vei fi judecat singur. Niciunul dintre prietenii sau rudele tale nu vor putea sa te ajute in aceste momente.

Cu aceste ultime cuvinte, eroul nostru si-a luat ramas bun de la calif. Inainte, insa, de a pleca, un barbat trimis de calif i-a oferit o punga plina cu bani. Eroul nostru, 'Ata' ibn Rabah a refuzat sa primeasca banii, citand din Coran : "Nu-ti cer nicio rasplata [pentru sfat]. Caci rasplata mea este de la Stapanul Universului."

Acum sa ne intoarcem la primele zile din viata eroului nostru in Mekka. 'Ata' ibn Rabah era de origine etiopiana, fiind tinut ca sclav de catre o doamna din Mekka. Inca din copilarie a dovedit un interes aparte pentru invatatura. Si-a impartit timpul in trei parti: prima treime si-a petrecut-o in slujba stapanei sale, indeplinindu-i obligatiile, ca un slujitor loial; cea de-a doua parte si-a alocat-o invataturii a tot ce se putea de la primii companioni ai Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !), iar a treia parte a alocat-o pentru restul activitatilor.

Doamna mekkana a fost impresionata de devotamentul slujitorului sau. Asadar, l-a eliberat, oferindu-i sansa sa-si petreaca intregul timp in moscheea sacra, mai intai invatand si apoi predand si dedicandu-se adorarii lui Allah Preainaltul. Stiinta si evlavia eroului nostru l-au facut sa ocupe un loc special in inimile conducatorilor si celor multi, in egala masura. Referitor la stiinta sa, s-a relatat ca un mare om precum 'Abdullah ibn 'Umar a ramas surprins de faptul ca oamenii din Mekka cautau sa obtina sfaturi religioase de la oricine, pe cand aveau in mijlocul lor un barbat ca 'Ata ibn Rabah.

In prezenta lui 'Ata' pana chiar si cei mai mari califi se aratau umili, asa cum am vazut chiar din cele descrise mai devreme, fiind martorii intalnirii dintre Hisham ibn 'Abdul-Malik si eroul nostru.

In Mekka, un alt calif umayyad, Sulaiman ibn 'Abdul-Malik si-a insotit cei doi fii ai sai, asezandu-se cu supusenie langa fostul sclav pentru a-i asculta invataturile, in Moscheea Sacra. Cand fiii sai l-au intrebat despre acel barbat, califul le-a raspuns, "Era 'Ata ibn Rabah". Si a continuat, "Copiii mei, sa cautati stiinta. Pentru ca prin stiinta si invatatura cel umil devine mare, nestiutorul devine intelept, iar sclavul se ridica deasupra regilor."

Eroul nostru a trait aproape o suta de ani si a efectuat pelerinajul nu mai putin de 70 de ori.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000.

Traducere: AbdurRahman
Adaugiri: Khalid