FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Cronologie
Ultimele 5 articole:
Linkuri utile:
Al Hasan Al-Basri

Hasan al-Basri (d. 110 A.H.): cunoscut in istoria Islamului pentru sinceritatea sa, competenta in materie de religie, cuvintele pline de intelepciune, curaj.

- Khalid, spune-mi despre Hasan din Basra. Banuiesc ca tu il sti cel mai bine.

- Allah sa te aiba in paza Sa. Eu sunt cel mai in masura sa-ti dea informatii despre el, fiind vecinul si prietenul sau si stiindu-l cel mai bine.

- Atunci, spune-mi ce stii.

- Este barbatul care are pe dinafara ceea ce are si pe dinauntru, ale carui cuvinte sunt faptele sale. Atunci cand spune oamenilor sa faca ceva bun, este primul care face si care atunci cand ii invata pe semenii sai sa se abtina de la ceva tot primul se abtine. A renunatat la ceea ce au oamenii, insa ei mereu au nevoie de el.

- Este suficient ce am auzit, Khalid. Nimeni nu se va rataci daca vor avea printre ei un asemenea barbat.

Acest scurt dialog a avut loc intre un conducator consacrat al armatelor musulmane si un prieten al eroului nostru si ne ajuta sa ne facem o idee despre personalitatea eroului nostru, Al-Hasan Al-Basri, cunoscut in istoria Islamului pentru sinceritatea sa, competenta in materie de religie, cuvintele pline de intelepciune, curaj si alte calitati. Dar a sosit vremea sa studiem mai atent viata eroului nostru.

Al-Hasan Al-Basri s-a nascut la Medina. Mama sa s-a numarat printre primele ajutoare ale sotiei Profetului, Umm Salamah, iar tatal sau Yasar a fost printre primii slujitori ai lui Zaid ibn Thabit, unul dintre scribii profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam). Numele sau real era Al-Hasan ibn Yasar, dar in istorie este mai cunoscut ca Al-Hasan Al-Basri ('Al-Hasan din Basra'). Si cu adevarat s-a dovedit a fi un copil foarte norocos, gandindu-ne ca s-a nascut dupa moartea profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), pentru ca a crescut in gospodaria Profetului: si-a petrecut copilaria cu stapana mamei sale, Umm Salmah, a venit in contact permanent cu alte vaduve ale Profetului, a fost modelat de caracterele lor exemplare si a auzit relatari despre Profet (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam) direct de la sursa. In plus, stiut fiind ca Medina era inca bine locuita de prima generatie de companioni ai profetului Muhammed (salla-Llaahu 'alayhi wa-sallam), eroul nostru a avut o sansa uriasa sa invete despre Islam din gurile acestor mari elevi, dintre care amintim pe 'Uthman ibn 'Affan, 'Abdullah ibn 'Umar si 'Ali ibn Abi Talib (radiy-Allahu 'anhum) si ale caror personalitati i-au marcat profund caracterul.

La varsta de 14 ani s-a mutat la Basra, in Irak, impreuna cu familia sa, de unde si numele de Al-Basra. Al-Basra era un important centru cultural al Imperiului Islamic, ceea ce a facut ca acolo sa se deplaseze foarte multi companioni din prima generatie care mai apoi au predat teoria si practica religioasa studentilor si multimilor insetate de cunoastere. Eroul nostru, Al-Hasan Al-Basri a profitat din plin de aceasta oportunitate si si-a petrecut tot timpul in moschee, invatand de la companioni renumiti, in mod special de la 'Abdullah ibn Mas'ud.

Datorita faptului ca mase intregi de oameni, fie ei conducatori sau supusi, au fost influentate de noul val de belsug si prosperitate venit odata cu expansiunea statului islamic atat spre est, cat si spre vest, ele au avut nevoie permanenta de cineva care sa le reaminteasca de starea de fapt a lumii. Si eroul nostru s-a dovedit a fi unul dintre aceste persoane. Pentru el, adevarul trebuia rostit chiar si in fata tiranilor, un om drept-credincios ca el neavand frica de nimeni in afara de Creatorul si Stapanul sau. Un exemplu despre firea sa indrazneata este incidentul care a l-a pus fata in fata cu Al-Hajjaj, un guvernator nemilos al Irakului. Al-Hajjaj a ridicat un mare palat in Wasit si a invitat lumea sa i-l admire. Locuitorii s-au inghesuit la palat. Acesta a constituit cel mai bun moment ca eroul nostru sa vorbeasca multimii, atentionandu-i de pericolele dictaturii si ale goanei dupa scopuri lumesti. Asa cum era de asteptat, discursul nu a fost deloc pe placul lui Al-Hajjaj, acesta jurand ca-l va ucide. A dat ordin garzilor sale sa-l ridice. Adus in fata tiranului, acesta a pasit sigur pe sine, rostind cateva rugi. Pe neasteptate, despotul parca a fost lovit cu ceva drept in suflet si aproape automat l-a invitat pe eroul nostru cu toata umilinta si cu respectul cuvenit sa ia loc langa el. Si a inceput sa-l intrebe cateva chestiuni religioase ascultandu-i cu mare atentie raspunsurile, spre surprinderea generala. Cand sa plece, garda lui Al-Hajjaj, muta de uimire din cauza turnurii pe care au luat-o evenimentele, l-a chestionat pe eroul nostru, "Cand ai intrat si ai vazut sabia pregatita, ai murmurat cateva cuvinte. Ce ai spus ?" Al-Hasan a raspuns, "M-am rugat lui Allah: 'O, Stapanul si Protectorul meu ! Transforma furia care a pus stapanire pe Al-Hajjaj asa cum pentru Avraam ai preschimbat focul in ceva racoros si ocrotitor.' "

Dintre ocaziile memorabile in care eroul nostru si-a sfatuit cu intelepciune conducatorii, amintim intalnirea pe care a avut-o cu un mare guvernator al Irakului si Persiei, 'Umar ibn Hubaira. Se relateaza ca Ibn Hubaira in mod curent de la calif, in Damasc, dispozitii care nu prea „miroseau” a fi corecte. Prin urmare, a invitat doi invatati in materie de religie, unul dintre acestia fiind eroul nostru, sa-l sfatuiasca. Iata care au fost cuvintele cu care eroul nostru l-a indemnat:

"Ibn Hubaira ! Sa-ti fie frica de Allah in relatia ta cu Yazid (califul) si nu de Yazid in relatia pe care o ai cu Allah. Nu uita ca Allah poate sa te protejeze de Yazid, insa Yazid nu te poate proteja de Allah. Un inger aspru la vedere, care niciodata nu a iesit din porunca lui Allah, va veni la tine si te va lua dintre peretii maretului tau palat si te va aseza intrun mormant stramt. Acolo nu-l vei mai intalni pe Yazid, ci vei fi fata in fata numai cu lucrurile rele prin care nu ai dat ascultare Stapanului si Celui care l-a creat pe Yazid. Ibn Huraira! Daca te vei increde in Allah, El te va proteja de mania lui Yazid ibn 'Abdul-Malik atat in aceasta lume, cat si in cea care va urma. Insa, daca vei da ascultare lui Yazid, nerespectand poruncile lui Allah, atunci Allah te va lasa la indurarea lui Yazid. Aminteste-ti ca niciodata nu trebuie sa dai ascultare unei creaturi care nu se supune in fata Creatorului."

Cu asemenea cuvinte pline de intelepciune eroul nostru si-a petrecut cei 80 de ani ducand o viata evlavioasa si ascetica, invatandu-i si predicand nu doar carmuitorilor si maselor de oameni din vremea sa, ci deopotriva tuturor cititorilor din toate timpurile.

 


Sursa: Mahmoud Esma'il Sieny - "Heroes of Islam", Editura Darussalam, King Saud University, Riyadh, K.S.A, 2000, pag.222-225

Traducere: AbdurRahman