FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Cronologie
Ultimele 5 articole:
Linkuri utile:
De ce este important sa cunoastem istoria islamului?

In prezent traim intr-o lume care duce o acuta criza de modele. Din dorinta de a avea venituri cat mai mari, televiziunile sunt intr-o cautare continua de senzational. Toata aceasta goana dupa audienta a facut sa fie promovate persoane care in realitate nu sunt altceva decat niste non-valori. Din nefericire, in naivitatea lor, multi oameni (in special tinerii) au luat aceste persoane promovate de televiziuni drept modele in viata.
Un model ales in mod gresit in viata, poate duce la esecuri si la tot felul de experiente nefericite. Un bun model in viata poate feri omul de multe neplaceri si poate oferi cheia rezolvarii unor probleme, cheie care dealtfel ar fi fost cu neputinta de gasit.

Modelul suprem in viata musulmanilor este fara doar si poate profetul Muhammad (saws) datorita faptului ca, prin existenta sa, el a oferit exemple oamenilor pentru toate aspectele vietii: ca sot, ca tata, ca prieten, ca lider, ca invatator, ca reformator, comerciant etc.
Pe langa exemplul profetului Muhammad (saws), istoria islamului ne ofera multe alte personalitati care pot servi drept modele reale in domeniile in care au excelat:
- Khalid ibn al Walid a fost un strateg militar de exceptie si singurul general care nu a cunoscut infrangerea;
- Salah al Din al Ayouby (cunoscut ca Saladin de catre occidentali) este exemplu in materie de toleranta religioasa si de comportament cavaleresc;
- Ibn Battuta a fost un mare explorator care prin scrierile lui a starnit oamenilor dorinta de a cunoaste planeta pe care traiesc, anuntand era marilor descoperiri geografice;
- Ibn Sina (cunoscut ca Avicenna de catre occidentali) a fot parintele medicinii moderne, iar dupa scrierile sale s-a predat in universitatile din Europa pana in secolul al XIX-lea, adica aproape 8 secole dupa moartea sa, si lista acestor oameni de valoare poate continua.


Initiativa de a crea acest site a aparut din dorinta de a face cunoscuta istoria islamului si de a arata tinerilor ca in islam au existat, si inca mai exista, oameni care pot fi considerati eroi in adevaratul sens al cuvantului. Eroi nu sunt acei indivizi in colanti prezentati in filmele de la Hollywood precum: Superman, Batman, Spiderman etc. Eroi sunt acei oameni care lupta pentru libertate, care lupta pentru a-i apara pe cei slabi si pe cei saraci sau pentru a usura viata semenilor lor prin aportul lor in domeniul stiintei. in islam sunt multi asemenea oameni care prin puterea credintei lor si prin sacrificiul lor ne-au lasat o lume mai buna.

Nemusulmanii care vor citi despre istoria islamului, vor avea ocazia sa vada ca nu este vorba despre o istorie a razboaielor, a violentei si a jafului asa cum este ea de multe ori prezentata de orientalisti sau de media occidentala. Oricine va studia istoria islamului va vedea aportul extraordinar de mare pe care l-au adus invatatii musulmani dezvoltarea civilizatiei.
In timp ce Europa se afla in plin Ev Mediu, in care bibliotecile si stiinta era ceva rezervat doar calugarilor, preotilor si unei anumite parti a nobilimii, in Orient civilizatia islamica era in deplina maturitate: iluminatul strazilor pe timp de noapte, chirurgia, algebra, bibliotecile, scrisul si cititul, spitalele, toate acestea erau niste lucruri obisnuite in viata musulmanilor.
Pe intreaga durata a Evului Mediu, musulmanii au fost pionieri in cercetarea stiintifica. Mia mult decat atat, datorita bibliotecilor si traducerilor de manuscrise din greaca in araba s-au pastrat multe din scrierile unor mari filozofi ai antichitatii precum Platon, Aristotel etc. Fara aceste traduceri, scrierile acestor filozofi s-ar fi pierdut, iar umanitatea ar fi fost cu mult mai saraca din punct de vedere cultural.

Musulmanii care cunosc istoria islamului isi pot mentine credinta curata. Cunoasterea istoriei sectelor islamice ii ajuta pe musulmani sa se fereasca de acestea si sa-si mentina credinta in acord cu invataturile profetului si ale Coranului. Desi ca numar, din totalul musulmanilor, sectele detin mai putin de 10% din totalul populatiei musulmane, totusi in zilele noastre propaganda acestor secte a crescut in intensitate, deoarece au beneficiat de resurse si protectie militara din partea dusmanilor islamului. Un alt motiv pentru care musulmanii ar trebui sa-si cunoasca istoria este cel al onoarei si al simtului identitatii. Un musulman care isi cunoaste religia nu se va rusina sa-si afirme in public apartenenta la islam, ba dimpotriva se va simti onorat sa-si afirme identitatea islamica.

Invitam, deci, atat pe musulmani cat si pe nemusulmani sa cunoasca istoria civilizatiei islamice, pentru ca doar prin cunoastere si respect fata de valorile "celuilalt" se poate cladi o civilizatie moderna si dinamica.

Allah ii indeamna, in Coran, pe oameni la cunoastere reciproca astfel:
"O, voi oameni! Noi* v-am creat pe voi dintr-un barbat si o femeie si v-am facut pe voi popoare si triburi , pentru ca sa va cunoasteti (...)" {Sura al-Hujurat (49); 13}

*Noi = Nu este vorba de trinitate. Allah/Dumnezeu foloseste in Coran pluralul majestatii (adica "Noi") pentru a scoate in evidenta maretia Sa.